ihtiyaçlarınıza özel hesaplı tiner
Tesisimizde ihtiyaçlarınıza en ekonomik olarak çözüm sunan özel tiner karışımları hazırlanmaktadır. Kışın hızlı, yazın yavaş kuruma özelliğine sahip özel tiner için numune isteyiniz.
Tiner Nedir?
Tinerler solvent bazlı olan boyaların rahat bir şekilde sürülebilmesi için inceltilmesini sağlayan bir maddedir. Boya uygulamaları gerçekleştirilirken, muhakkak boyayla aynı cins olan tiner kullanılmalıdır. Boya ambalajlarının üzerinde boya için kullanabilecek olan uygun tiner çeşidi belirtilmektedir. Tiner esasen, boya gibi maddelerin yoğunluğunu azaltabilen ve çözebilen; petrol ruhu, aseton ve neftyağı gibi kimyasallardan üretilmekte olan sıvı çözücülerdir. İngilizce inceltici manasına gelen "thinner" sözcüğünden gelmektedir.
Tiner Ne İşe Yarar?
Tiner, çeşitli nitelikteki kimyasalları ve ürünleri inceltmede ya da bütünüyle çözmede, kaldırmada, temizlemede kullanılmakta olan çözücü maddedir. Uygulamayı kolaylaştırabilmek ve eşit bir uygulama sağlamak amacıyla boyayı inceltmek için de kullanılmaktadır.
Tiner Nerelerde Kullanılır?
Tiner, genelde yağ bazlı olan boyaların inceltilmesinde kullanılmakta olan organik yapılı bir çözücüdür. Sentetik ve selülozik dahil olmak üzere iki tane çeşidi bulunmaktadır. İnşaat sonrasında boya kalıntılarının temizlenebilmesinde kullanılmaktadır. Tiner çeşitleri, kullanılan boya türlerine göre belirlenmelidir. Örneğin kullanılan boya sentetik boya ise sentetik tiner, selülozik boya ise selülozik tiner ile işlem yapılmalıdır. Hangi tiner kullanılırsa kullanılsın boyanın özelliğine göre inceltme maddesi olarak tiner kullanılmalıdır.
Sentetik Tiner Selülozik Tiner Farkı
Selülozik tinerle sentetik tiner arasındaki farklar şu şekilde özetlenebilir; selülozik tiner çok çabuk uçar ve yağ bırakmaz fakat sentetik tiner hem yağlıdır hem de bu sebepten kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Sentetik tinerler de inceltme malzemesidir. Sentetik bazlı boya ve vernikler için kullanılır. Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir. Sentetik tinerlerin selülozik tinerlere göre plastik yüzeyler ile insan bedenine daha az etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle selülozik tinerlerin aksine sentetik tinerler, plastik şişelerde güvenle saklanabilir. Uçucu özelliği daha azdır. Ve içinde yağ olmamasından dolayı uçtuktan sonra iz bırakabilir. Selülozik tinerin yoğunluğu 20°C’de 0.854 gr/ml iken sentetik tinerin yoğunluğu 20°C’de 0.97 gr/ml’dir.